Hamza Péterné Anikó üzente 12 éve

Kedves Teréz! A leszámolós mintákról történő varrásnál a fő elvárás, ami természetesen könnyen kivitelezhető, hogy tökéletes legyen. (Ha más-más fonalfajtával varrunk, akkor a szinárnyalatok között lehet némi különbség.)
Az egyedi elvárással kapcsolatban egyébként igazad van, jogos az igény. Ha Te magad választod meg a speciális képet, amit leszámolósban szeretnél varrni, akkor bizonyára igazi egyedi munka lesz.

Válasz

Laguel Teréz üzente 12 éve

A leszámolható mintákkal nekem csak az a gondom, hogy nem egyedi. Bárki, aki kézbe veszi, ugyanolyannak varrja ki. Én inkább szeretnék nagyon egyedi, még nem létező műveket alkotni, ehhez keresek most megfelelő képet a világban. Az alkotásoknak szerintem egyedülállóaknak kell lenni, mint ahogy 2 egyforma Picasso sincs.

Válasz

Laguel Teréz üzente 12 éve

Én nem szoktam sokat variálni a sorrenden, amilyen szinhez kedvem van, azzal dolgozom éppen. Sokkal jobb kedvvel lehet haladni, és lassan olyanná válik, mint a drog: képtelen vagyok letenni!! Ez már szenvedély.

Válasz

Hamza Péterné Anikó üzente 13 éve

Kedves Klubtagok!

Tiszteletben tartva minden Klubtag egyéni emberi tulajdonságait, erős pontjait, korlátait, egészségügyi vonatkozásokat, engedjétek meg Nekem, hogy a leszámolható mintáról történő varrás mellett voksoljak elsősorban. (Ez részemről természetesen nem zárja ki a többi technikát, "csak" én ezt helyezem az első ranghelyre.). De mint szoktuk mondani: "A puding próbája az evés", aki nem próbálta még, annak természetesen ki kell próbálnia mihamarább!

Kevés szinnel, kis képpel célszerű elkezdeni először, hogy biztos legyen a siker, hogy ne fogyjon el a türelmünk idővel előtte.
S ha van rá lehetőségünk, (s ha ugyanazon képet ki tudjuk varrni pl. mindkét technikával: előnyomott gobelinként ill. leszámolós gobelinként) tegyük meg a két végeredmény összehasonlítását! Az nem lehet kérdés, melyik munka javára fog eldőlni a mérleg.:)

A színeket a lehető legjobban visszaadni, a színárnyalatokat jól kezelni, a valósághűséget a legjobban megközelíteni, maximális esztétikai élményt nyújtani, a pixeles hatásokat elkerülni, a megfelelő szint a
megfelelő helyre ölteni, az általunk elképzelt méretben kivitelezni, mesterséges fény (esti, éjszakai varrás) esetén is hibátlanul kezelni a színeket, színválasztás miatt visszabontás nélkül dolgozni, stb. ezzel a technikával lehet a legjobban.

Természetesen, mint minden más technikának, ennek is megvannak a hátrányai, de a hímzők közötti
gyakorlatias kommunikációval, mind több egyéni gyakorlattal, saját technikánk fejlesztésével, segédeszközök használatával, egyre több sikerélmény megtapasztalásával, stb. ezek a hátrányok leküzdhetők, tompíthatók.

A leszámolásos technika hibáiként szokták felróni: nem látjuk előre a színeket amiket hímezni kell,
nincs hozzá türelmünk, sokat kell leszámolni, lassan haladunk mert pl. soronként varrunk, lassan haladunk
mert egy szint pl. az egész hímzendő felületen egyszerre szeretnénk kivarrni, lassan haladunk mert csak 1 tűvel dolgozunk, stb. de pont ezek a hátrányok azok, melyek kiküszöbölhetők, csökkenthetők.

Nagyon sok profi szinten dolgozó kézimunkázóink vannak a Klubban, (hál(!) Istennek), s azt remélem, hogy le is fogják írni a tapasztalataikat, segítségül mindannyiunk javára.

Szerintem ezek után, már "csak" "Hab a tortán", ha valaki keresztszemes öltéssel varr (majdnem dupla idő, de még nagyobb esztétikai hatás) ill. leszámolós tűgobelint készít! (Aki idáig eljut, az biztos, hogy
"Nem adja alább!")

Nagyon sok szép gyönyörű alkotásokat kívánok Mindannyiotoknak! Sok türelmet, sok szabadidőt, sok sikerélményt! Hamzáné Anikó

Válasz

Bereczné Balázs Zita üzente 13 éve

Mióta olvastam Szépné Márti üzenetét, miszerint lehet a gobelinvarrást a színén kezdeni és befejezni, ezen "agyalok". Főleg leszámolós tűgobelinnél hogyan lehet ezt megtenni, hogy mindez ne látszódjon a kép színén? Most ilyen képet varrok és megkönnyítené a varrást, ha lenne megoldás, hogy ne kelljen folyton a keretet forgatni, mivel sok az egy-két szemes szín, a kezdés és elvarrás.
Várom a véleményeket és ötleteket.
Előre is köszi.

Válasz

Kisné Zsuzsa üzente 13 éve

50éves korom óta varrok, nagyon szeretem csinálni,már sokat el is ajándékoztam, de ha tudnék adnék is elbelőlük. Az egész lakás ezz

el van tele. Köszönöma szép szavaidat, igazán jólesik.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves Zsuzsa!
Megnéztem a képeidet, csodálatosak! Mennyi idő alatt varrtad ki ezt a rengeteg képet?

Válasz

Kisné Zsuzsa üzente 13 éve

Én már leirtam a véleményem, nézd meg a képeimet!

Válasz

Demján Mária üzente 13 éve

Kedves Magdi, nem akarom magam dicsérni, de már sok-sok tügobelint kivartam, nagyon szeretem , főleg a leszámolhatósat. Ha egyenletes felületet akarsz akkor próbáljad egyenletesen meghuzni a fonalat amikor az öltést készited. Anitának igaza van lehetőleg belülröl kezdjük a minta kivarrását de csak az előfestett gobelinnél, a számolásosnál egészen más a helyzet. A keretre való kifeszités is sokat segit a szemek egyenletes meghuzásához., mindig feszes legyen az anyag a kereten. Bár mikor kérdezhetsz: eamil cimem:kovacsnedmari@gmail.com-on. szeretettel üdvözöllek Marika.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Gobelinezésben még nagyon kezdő vagyok. Eddig főként keresztszemeset varrtam és azt is leszámolósan. Most szeretném begyakorolni az előfestett tűgobelint. Én eddig úgy hallottam,hogy soronként végig kell varrni,hogy szép egyenletes munkát kapjunk. Most , a fentieket olvasva, úgy értelmezem,hogy "mintánként" - azaz szakaszosan- is lehet varrni. Hogyan lesz szép egyenletes a munka? Láttam a képkeretezőnél egy kész munkát, olyan volt a felülete,mint a bársony. Addig nem nyugszom,míg olyan szépen nem tudok varrni! Tanácsokat kérek a gyakorlottaktók,hogy miként érem ezt el minnél hamarabb. Köszönöm: Hné Magdi

Válasz

Kocsi Vincéné Joli üzente 13 éve

Zsuzsa megnéztem a képeidet nagyon szépek. Gratulálok.

Anikó köszönöm, egyszer majd megprobálom, a leszámolóst.

Válasz

Hamza Péterné Anikó üzente 13 éve

A linket nem sikerült ide helyesen bemásolni sajnos.
A profilomnál, a képeimnél található egy könyvtár, amiben a leszámolható mintához tartozó képek alatti magyarázatok segitségül szolgálhatnak
az ilyen technikájú hímzésekhez.

Válasz

Hamza Péterné Anikó üzente 13 éve

Teljesen egyetértve az előttem szólókkal, még annyi kiegészítést tennék, hogy
aki mégis meg szeretné próbálni, illetve gyakorolni a leszámolható mintákról való varrást, annak ajánlom szives figyelmébe a következő linken található
gyakorlati tanácsokat. Megpróbáltam "csokorba" szedni az un. technikai fogásokat.

http://network.hu/hannaanc/kepek/_____leszamolhato_mintak_kompletten_kinyomtatva_is_hozzaferhetok_ill_egy_kis_manko_a_himzeshez

Válasz

Balázs Ilonka üzente 13 éve

Köszi a jó tanácsot, hasznos.

Válasz

Kisné Zsuzsa üzente 13 éve

Kedves Joli!
Én még most is kitartok az mellett, hogy nem kell ráma. Ha megnézed a képeimet, van egy pár felrakva, egyetlen egyhez sem használtam keretet. Bontani nekem csak akkor kellett, ha a szin nemvolt jó! Továbbra is kitartok az mellett, ha a képre nézve le és fel varsz,, nem deformálódik el. A kiszámolós képekhez több idő kell, az nekem nem jött be. Bátoritok mindenkit, kezdje el, nagyon hasznos és kellemes időtöltés, főleg mikor a lakás tele van képekkel, és ha valakit behivsz el áll szeme szája. Üdv mindenkiek. Kisné Zsuzsa

Válasz

Kocsi Vincéné Joli üzente 13 éve

Kedves Zsuzsa ! Én is varrtam ugy hogy le és fel . Szerintem ebben a dologban az a lényeg hogy képen belül vagy le és fel ,vagy oda vissza, legyen varrva. Én már szívtam és bontottam képen belül mert igy is meg ugy is varrtam benne.Ez még a kezdeteken volt. Ha ránézek a képre mindég látom a hibát. A kicsiket én sem teszem rámára. De tény hogy szebb rámán. Szerintem az elhuzódás attól van hogy nem egyformán varrjuk. Ez csak az én véleményem de írjátok meg a véleményeteket hogy tanuljunk belőle. Leszámolóst szeretném csinálni de nem tudom ,mert egyszer ki akartam probálni, kimentem az anyagból, nem fért rá a minta. El ment a kedvem.

Válasz

Kisné Zsuzsa üzente 13 éve

Bocsánat és még annyit, hogy sohasem varrok kereten. Igaz leszámolós mintát sem varrtam még, de nem valószinü hogy fogok csinálni.
Űdv mindenkinek: Kisné Zsuzsa

Válasz

Kisné Zsuzsa üzente 13 éve

Ha elfogadjátok, én nem oda-vissza varrok,hanem, le és fel. Csak egy tüvel dolgozom ,és egyszerre csak egy szint varrok, ha végeztem, akkor kezdem a másik szint. Nekem még sosem volt a kész munkám rombusz alaku, sőt a keretező is mindig megcsodálja a hátulját is.

Válasz

Kocsi Vincéné Joli üzente 13 éve

Köszi Márta kedvességedet válaszodat. Nekem őszintén ez eszembe sem jutott hogy ne a hátlapján varrom el a fonalat. Én nagyon magam esze után varrtam mert nem igazán van olyan ismerősöm aki tudott volna segíteni varrás ügyben. Én nem varrtam még leszámolóst nem is tudom hogy hogyan kell. A kezdésnél aláhuzom 5-6 szem alatt a fonalat és ugy varrom el.Köszönöm a segítséget jó dolog ha igy tudunk segíteni egymásnak. Mert valakinek természetes az amin egyedül törhetjük a fejünket mégsem haladunk.Köszi köszi!!!!!!Üdv. Joli

Válasz

Szép Lászlóné üzente 13 éve

Lehet,hogy nem a spórolós öltéssel varrsz,hanem a hátoldalon is átlósan vezeted a szálat,én at tapasztaltam,hogy akkor csúszott meg a kép,amikor így varrtam,amióta nem így varrok viszonylag megmarad a derékszög.A végén én is vasalással javítok rajta.Ha kereten varrok akkor még javítani sem kell,annyira megmarad a formája.Üdv Márta

Válasz

Szép Lászlóné üzente 13 éve

Kedves Joli!Én csak állványos varrókereten varrok,nekem nagyon kényelmes.Leszámolós képeket varrok,így én mindig azt a rész feszítem meg amit éppen varrok.Aszál elvarrásánál nem kell a keretet forgatni,hanem a színén kell a fonal véget elbujtatva elvágni,a kezdés is ugyancsak a színén történik.Szívesen segítek,ha valami kérdésed van.
Üdv Márta

Válasz

Bereczné Balázs Zita üzente 13 éve

Szerintem is az egyetlen jó megoldás az elferdült kép helyreigazítására, hogy a visszáján, meghúzogatva kell átvasalni. Sőt, nagyon picit meg is lehet spriccelni és úgy meghúzogatni és átvasalni. Természetesen csak óvatosan, de így teljesen helyrehozható a ferde kép.

Válasz

Kocsi Vincéné Joli üzente 13 éve

Üdvözlök minden klubtársat. Nekem is lenne kérdésem. Eddig én kereten vartam, ugye ott körben volt a kép kifeszítve. Most kaptam karácsonyra egy álványos varrókeretet. Ezen csak az alsó és felső részén tudom a képet feszíteni oldalt nem mert nem fordul el a keret. Aki ilyenen varr segitsen legyenszives, hogyan rögzítsem fel a képet? Ugye forgatni meg kell hogy a hátulján varrjam el a szálat, mivel nincs kifeszítve csak alul és felül nem lehet egyforma feszességgel varrni.Köszi a segítséget. Én beszéltem egy idős nénivel valamikor és nekem azt mondta hogy a visszáján vasalással a ferde elhuzódott varrást ki lehet igazítani. Én igy szoktam de lehet lehet hogy nem jó.

Válasz

Kissné Magdi üzente 13 éve

Laczné Marika problémája az enyém is,köszönöm ha választ kaphatunk rá.
BUÉK. mindenkinek!

Válasz

Tóth Mária Elvira üzente 13 éve

...több mint 20 éve varrok gobelint - imádom csinálni, nem csak leköt, boldoggá tesz. Főleg mikor a kész művet látom. Mindenesetre ez a tanács még nekem is jól jött . Köszönöm. BUÉK. További sok sikert : Elvira.

Válasz

Laczné Marika üzente 13 éve

Kérdésem az lenne, hogy miért lesz a hímzés végére a kép kicsit rombusz alakú?? Mit csinálok rosszul? Az egyiket a szélével kezdtem, a másikat a közepén -- a végére mind a kettő elhúzódótt trapézosra!

Válasz